Ima li kraja bahatosti Građevinske direkcije Srbije?! Sprečavanje pristupa opremi u TK Centru

Uprkos nizu sastanaka upravnika stambenih zajednica sa predstavnicima Građevinske direkcije Srbije na kojima je upravo direkcija bila medijator, a povodom prvobitnog sprečavanja pristupa novoj službi obezbeđenja TK centru od strane IPM-a, nije bilo naznaka da će se ovako nešto ponovo dogoditi, no Građevinska direkcija Srbije svakim danom pokazuje svoje pravo lice.


"Savesni prodavac" i "dobar privrednik" kako sebe voli da naziva, Građevinska direkcija Srbije nastavlja da vara svoje kupce stanova. Kako je u predugovornom informisanju a kasnije i u Ugovoru o kupoprodaji stanova navedeno, naselje Zemunske kapije poseduje prostoriju TK centar u kome se stiču svi telekomunikacioni signali celog naselja. Kupovinom stanova dobili smo i zajedničku opremu koja se nalazi u prostoriji TK centra, sistem kablovskih operatera, sistem video nadzora, protivpožarna centrala, prostor predviđen za opremu mobilnih operatera i sistem za kartičnu kontrolu pristupa zajedničkoj garaži i ulazima u lamele.


Građevinska direkcija Srbije je u katastar nepokretnosti kao svoje vlasništvo uknjižila pomenutu prostoriju kao Lokal TK centar i počela uslovljavanje svih vlasnika stanova sprečavanjem pristupa zajedničkoj opremi.


Samo dan nakon što su upravnici stambenih zajednica objekta G podnele zahtev za isključivanje iz sistema održavanja od strane IPM-a i izrazili želju da pređu na održavanje od strane CSI Stambeno, stambene zajednice iz objekata C, D, E i firma CSI Stambeno kojoj je poveren posao na uslugama tekućeg održavanja koju takođe žele da angažuju i stanari objekta G, dobili su od Građevinske direkcije Srbije dopis, odnosno zahtev sa predlogom ugovora o zakupu prostorije TK Centra.


Navedenim aktom jasno je i nedvosmisleno da Građevinska direkcija Srbije onemogućava pristup zajedničkoj opremi dela, odnosno svih stanara objekata C, D, E naselja Zemunske kapije kao i pristup službi obezbeđenja koje je angažovano od strane stambenih zajednica za objekte C, D, E, a uskoro nadamo se i objekat G koji je predao zahtev za isključivanje iz sistema održavanja na koji Građevinska direkcija Srbije ima rok od 8 dana za odgovor.


Dokle ide bahatost "savesnog prodavca" i "dobrog privrednika" govori činjenica iz predloga ugovora po kome Građevinska direkcija Srbije određuje visinu mesečnog zakupa prostorije TK Centra u iznosu od 595,00 EUR bez PDV-a, odnosno ukupno 714,00 EUR sa PDV-om + režijski troškovi + redovno održavanje. Površina prostorije TK Centra iznosi 35m2.


Ovakvim potezom, Građevinska direkcija ne samo da krši odredbe Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, već i niz drugih zakona.


O daljim koracima i rešavanju navedenog problema upravnici stambenih zajednica će u najkraćem vremenskom roku zauzeti stav i o tome obavestiti stanare naselja.


Ispod možete preuzeti izvod iz katastra o uknjižbi kao i dopis upućen od strane Građevinske direkcije Srbije.


Izvod iz katastra nepokretnosti

Dopis od strane Građevinske direkcije Srbije

2 views0 comments