top of page

Održan protestni skup stanara naselja Zemunske kapije

Danas, 07. decembra 2019. godine, u 11 časova, održan je protestni skup stanara naselja Zemunske kapije.

Protestu je prethodilo višemesečno odbijanje poziva na sastanak sa odgovornim ljudima iz Građevinske direkcije Srbije i bilo kakvih konkretnih pomaka na rešavanju svakodnevnih problema sa kojima se suočavaju stanari naselja Zemunske kapije.

Mesecima unazad kamioni i građevinska mehanizacija kompanije Set doo Šabac a od skoro i Zidar doo Negotin koji trenutno izvode radove na objektima H i F, konstantno uništavaju interne saobraćajnice naselja pri tom ostavljajući za sobom blatnjave ulice, bahato velikom brzinom prolaze kroz naselje.

U toku jutra jedan od šlepera sa građevinskim materijalom, udario je u veliku betonsku žardinjeru koja je tom prilikom oštećena, a na samom ulazu u naselje oštetio deo trotoara i ivičnjaka.

Protestni skup počeo je blokadom interne saobraćajnice naselja čime je onemogućeno kretanje kamiona i građevinskih mašina. Predstavnici stanara tražili su razgovor sa šefovima gradilišta koji je odbio razgovor, nakon čega su se okupljeni stanari uputili do prodajnog salona Zemunske kapije u ulici Cara Dušana u Zemunu. Nakon dolaska, od predstavnika prodaje zaposlenih u GDS-u, zatraženo je da obaveste i pozovu nekog od nadležnih iz Građevinske direkcije Srbije da dođe u naselje i razgovara sa stanarima.

Nakon nekoliko poziva i dogovaranja, u 13 časova dogovoreno je da će u naselje stići neko od predstavnika Građevinske direkcije Srbije. Sastanku su pored upravnika stambenih zajednica i predstavnika stanara prisustvovali Andrija Butulija i Olivera Marković ispred GDS-a, predstavnik SET-a Šabac, predstavnik ZIDAR-a Negotin i predstavnik firme za održavanje IPM.

Od jula meseca, kada su predstavnici stanara razgovarali sa odgovornim licem SET iz Šapca Sofijom Nešković, o prevazilaženju nastalih problema po pitanju buke sa gradilišta, prljanja internih saobraćajnica naselja, dobili smo uveravanja da kada se u avgustu završe radovi na objektu G, kamioni i teška mehanizacija neće koristiti saobraćajnicu kroz naselje, već će se ista kretati na druga dva ulaza iz Zadužbinske ulice i ulice Cara Dušana kojima se direktno može pristupiti gradilištu.

Sve to je ostalo samo na obećanjima.

Višestruka obraćanja stanara Građevinskoj direkciji Srbije, nadležnim inspekcijama i drugim državnim organima, ostala su bez reakcije.

Kako stanari mesečno Građevinskoj direkciji Srbije plaćaju oko 11.000 evra (cifra će od sledećeg meseca biti duplo veća s obzirom da je u toku useljenje stanova u objektu G), a kada budu završeni i preostali objekti H i F, cifra na godišnjem nivou prelaziće 500.000 evra, stanari za taj novac očekuju održavanje naselja kako je i definisano ugovorom.

Posle iznošenja dela problema sa kojima se suočavaju stanari a zbog kojih je danas i organizovan protestni skup, dat je nalog da se u roku od odmah obustavi kretanje kamiona i teške mehanizacije internim saobraćajnicama naselja a da se za ulaz na gradilište koriste saobraćajnice iz Zadužbinske i ulice Cara Dušana.

Dat je nalog da se započnu radovi na saniranju štete koja je prethodnih dana i danas nastala u naselju.

Dogovoreno je da će se od ponedeljka imenovati lice ispred Građevinske direkcije Srbije koje će biti zaduženo za komunikaciju i rešavanje tekućih problema u naselju, kao i da se organizuje sastanak u Građevinskoj direkciji Srbije sa novoizabranim upravnicima iz redova stanara, kao i da će se organizovati sastanak sa firmom koja vrši održavanje naselja IPM-om.

Nakon završetka sastanka konstatovali smo i upozorili predstavnike Građevinske direkcije Srbije da se nadamo da se i ovaj sastanak neće pretvoriti u bajke i obećanja dok ne osvane novi dan a oni uredno prekinu svaku komunikaciju i odbiju bilo kakvo rešavanje gorućih problema.

Ukoliko se ipak, nastavi identična priča kao i sa prethodnih sastanaka, jedinstveni smo u oceni da će se organizovati nova protestna okupljanja stanara koji će biti masovniji od današnjeg, o kojima će biti obavešteni i mediji.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarii


bottom of page