top of page
zemunskekapije

Obaveštenje stanarima u vezi sklapanja Ugovora o očitavanju URP toplotne energije

Obaveštavamo sve vlasnike stanova u objektima C, D, E da će se do kraja novembra održati skupštine stambenih zajednica Šumadijska 5 - 21.


S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, skupštine stambenih zajednica će se održati elektronskim, odnosno pisanim putem, a u skladu sa članom 44. stav 4. Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Službeni glasnik RS", broj 104/2016 i 9/2020 - dr. zakon). Materijali za skupštine će biti dostavljeni vlasnicima stanova putem mejla i poštanskih sandučića od strane upravnika stambenih zajednica.

DNEVNI RED

1. Donošenje odluke o izboru pružaoca usluga očitavanja uređaja za registrovanje potrošnje (URP) toplotne energije, raspodele ukupne i zajedničke potrošnje u objektu i kontrola ispravnosti uređaja u objektu;

2. Donošenje odluke o načinu plaćanja troškova za uslugu očitavanja utroška toplotne energije mesečno, u toku grejne sezone.

Obrazloženje

1. Svih 9 stambenih zajednica u objektima C, D, E potrebno je da sklope, odnosno produže ugovore za očitavanje URP (kalorimetara) kojima se registruje potrošnja toplotne energije, vrši raspodela ukupne i zajedničke potrošnje u objektima i kontrola ispravnosti istih.


U proteklom periodu od 2 godine, usluga očitavanja je bila besplatna, što je bilo regulisano ugovorom između Građevinske direkcije Srbije d.o.o. Beograd i privrednog društva TRACO d.o.o. Beograd.


Nakon dugih pregovora sa TRACO d.o.o. Beograd, napravili smo izmene u korist vlasnika stanova i stambenih zajednica u odnosu na standardni ugovor i osigurali transparentnu raspodelu gubitaka koji se sada računaju kao čista razlika između potrošnje zgrade (očitavanje centralnog kalorimetra) i potrošnje svih prostora (zbir očitavanja svih sekundarnih kalorimetara), a ne kao do sada računicom na osnovu specifične mesečne potrošnje koje dostavlja JKP Beogradske elektrane, praktično poništavajući efekat očitavanja kalibrisanih kalorimetara. Ti gubici predstavljaju zajedničku potrošnju i ona se raspodeljuje srazmerno procentualnom učešću kvadrature prostora u ukupnoj kvadraturi svih prostora u objektu.


U slučaju da se ne sklope, odnosno ugovori ne produže, u tom slučaju imaćemo prelazak sa obračuna po potrpšnji na obračun po metru kvadratnom stana.


Usluga očitavanja uređaja košta 20 evra + pdv u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu narodne banke Srbije na dan izdavanja računa i iznos je raspodeljen na mesečne iznose u toku grejne sezone i isti je kod svih firmi koje se bave navedenom uslugom.


2. Plaćanje usluge za očitavanje kalorimetara moguće je na dva načina:

- plaćanjem na račun stambene zajednice putem objedinjene uplatnice na računu za održavanje;

- plaćanje direktno na račun pružaoca usluge TRACO d.o.o. dostavljanjem posebne uplatnice vlasnicima stanova.


Pozivamo sve članove skupština da glasaju i uzmu učešće u radu na predstojećim skupštinama stambenih zajednica.

Upravnici stambenih zajednica Šumadijska 5 - 21

0 views0 comments

Comments


bottom of page