top of page

GDS kasni sa useljenjem stanara u objektu G. Probijen rok iz ugovora

Iako je rok za useljenje u lamelama G1 i G2 u kupoprodajnom ugovoru koji su potpisali kupci stanova bio 1. oktobar 2019. godine, primopredaja stanova još nije počela.


Iz Građevinske direkcije Srbije stižu oprečne informacije, od toga da će prva useljenja krenuti 10. oktobra, da EDB kasni sa priključenjem objekta G, do informacija da useljenja neće krenuti pre 15. oktobra.


Kupci s razlogom ljuti


Kupci koji su kupili stanove, isplatili ceo iznos i čekaju primopredaju stanova s razlogom su ljuti. Kašnjenje GDS-a i probijanje rokova iz ugovora o kupoprodaji je vrlo ozbiljna stvar, čak i priča za advokata. Iako u ugovorima nisu navedeni penali kao obezbeđenje za kašnjenje investitora, jasno je naveden datum useljenja i prema tome jasno je da su kupci pretrpeli štetu.


Veliki broj kupaca koji su stanove kupili putem kredita kod banaka nekoliko meseci plaća ratu kredita a ujedno i kiriju kao podstanari, neki su već dali otkaze stanodavcima očekujući da će primopredaja stanova biti u ugovorenom roku, te su prilično zabrinuti.


Podsećamo na probleme koje su imali stanari naselja Stepa Stepanović 2013. godine gde je GDS takođe bila investitor a rokovi za useljenje probijeni i po nekoliko meseci. I tada su rokovi prolongirani, informacije šture, krivica bila uperena u EDB zbog kašnjenja priključivanja na energetsku mrežu i montaže transformatora.


Tada je Građevinska direkcija Srbije plaćala penale za kašnjenje od 4 evra po kvadratu svakom kupcu koji se na vreme nije uselio u svoj stan za svaki mesec kašnjenja.


Da li će i u ovom slučaju kupci biti obeštećeni, da li će biti pokrenute tužbe i da li će useljenje uskoro početi ostaje da se vidi u narednim danima.

42 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page