top of page

Zemunske kapije - KONDOMINIJUM. Kakve promene donosi novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada?


Privredna komora Srbije - Javna rasprava o nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o stanovanju i održavanju zgrada

Član 3.

(nova odredba u Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama

Zakona o stanovanju i održavanju zgrada)


6b) kondominijum, u smislu ovog zakona, je posebna vrsta i oblik organizovanja stanovanja u zatvorenom stambenom bloku, sa objektima namenjenih korišćenju svih stanovnika kondominijuma i građevinskim zemljištem unutar bloka (park, igralište za decu, mali sportski objekti, sistemi video nadzora, sistemi fizičko-tehničkog obezbedenja i dr.), koji su u zajedničkoj svojini svih vlasnika posebnih delova u zgradama izgrađenim u tom kompleksu.


Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture juče je u prostorijama Privredne komore Srbije organizovalo javnu raspravu o predlogu Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o stanovanju i održavanju zgrada za sve zainteresovane koji su želeli da prisustvuju i učestvuju u raspravi. Iz našeg naselja prisusvovali su Milan Jevtović i Dragan Nikolić. U nastavku će biti predstavljeni oni delovi koji će imati uticaja na naše naselje.


U uvodu je navedena osnovna izmena Zakona gde se uvodi pojam kondominijuma koji će precizirati rad organa u savremenim naseljima poput našeg. Na našu primedbu "zatvorenosti" stambenog bloka u definiciji, kao i primedbu predstavnika stanara Belvila, zakonodavac je rekao da će dopuniti definiciju, bitno je da imamo zajedničku parcelu i projektno definisane zajedničke sisteme poput video nadzora, obezbeđenja i sl. i da jesmo po definiciji kondominijum.


Iako se i sada po zakonu zna da moramo održavati zajedničku parcelu i sve zajedničke sisteme na istoj, u izmenama zakona, radi jednostavnijeg regulisanja upravljanja uvodi se i „ZAJEDNICA KONDOMINIJUMA“ - novo pravno lice u nadležnosti vršenja poslova upravljanja.


Uvođenje kondominijuma kao pojma predstavlja pravno regulisanje obaveze svakog vlasnika posebnog dela objekta da učestvuje u održavanju kako zajedničkih delova zgrade, tako i održavanju parcele i svih zajedničkih sistema koji se nalaze u okviru kondominijuma. Stambena zajednica ostaje kao nosilac održavanja zajedničkih delova zgrade, dok će zajednica kondominijuma (zamišljena kao jedna velika stambena zajednica kondominijuma) da reguliše održavanje parcele i zajedničkih sistema kondominijuma.


Dosta polemike bilo je u vezi primene odredbi novog zakona u kojima se propisuje da zgrade koje imaju do 3 lamele moraju formirati jednu stambenu zajednicu, dok zgrade preko 3 lamele mogu odlučiti da li će imati jednu ili više stambenih zajednica.


Navedenu dilemu, po rečima predlagača zakona, razrešava član 137. u kome se navodi da je stambena zajednica pravni naslednik stambene zgrade u poslovima nastalim prema propisima koji su važili do stupanja na snagu novog zakona. Dakle, na primeru naselja Zemunske kapije, za objekte C, D, E i F koje imaju 3 lamele, neće biti u obavezi formiranja jedne stambene zajednice, ukoliko iste ne odluče drugačije.


Jedna od novina Zakona, je ta da profesionalni upravnik više neće biti dužan da prima prijave kvarova i drugih problema u zgradi svakim danom u nedelji od 00-24h, kako je to do sada bio slučaj.


Novim Zakonom predviđeno je obavezno zaključivanje ugovora o osiguranju od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima. Navedeno znači, da će vlasnici posebnih delova biti u obavezi učešća u troškovima osiguranja (prema navodima to bi trebalo da bude oko 200 evra godišnje po jednoj stambenoj zajednici sa mogućnošću da će tržište možda tu cenu dodatno smanjiti).


Menja se i član 63. gde se precizira da će se tekuće održavanje plaćati srazmerno broju stanova, dok će se investiciono održavanje plaćati po m2 stana i ukida se mogućnost da stambene zajednice samostalno odluče o promeni način plaćanja. Međutim, pod tekućim održavanjem neće se smatrati ono što stambene zajednice same odrede da je tekuće održavanje, već će ono pravilnikom biti strogo definisano (npr. čišćenje jednom nedeljno, pregled liftova jednom mesečno i sl.).


Što se tiče termina za usvajanje novog Zakona, za slučaj da se parlamentarni izbori budu održali polovinom decembra, Zakon će ući u skupštinsku proceduru nakon formiranja novog saziva Parlamenta, a najranije u martu 2024. godine. Za slučaj da Parlament ne bude raspušten krajem oktobra ove godine, zakon bi trebao biti na usvajanju do kraja godine.


Recent Posts

See All
bottom of page